Mit arbejde oppefra: Anders Högberg

Anders Högberg har arbejdet som konstruktionssvejser i 16 år. Da vi mødes med ham, arbejder han med at montere stålkonstruktioner på et stort husbyggeri uden for Göteborg i Sverige. Arbejdet udføres i højder på op til 30 meter og stiller store krav til, at der er fokus på sikkerheden.

Mit arbejde oppefra – Anders HögbergMit arbejde oppefra – Anders Högberg

"Vi arbejdede 70-80 meter oppe i luften hængende i faldsikring på kanten. Der er en god udsigt kan jeg godt fortælle dig!"

”Jeg bruger cirka 2/3 af mine arbejdstimer i højden, og jeg arbejder altid sammen med andre. For at arbejde så sikkert som muligt, forsøger jeg at undgå at blive stresset og altid tænke alle trin igennem, og hvilke konsekvenser for eksempel en skråning kan føre til, både for at undgå, at jeg selv og andre kommer til skade.”

Anders synes ikke, det er svært at arbejde i højden, men han indrømmer, at det tager lidt længere tid at planlægge løft på byggepladsen og at flytte fra position a til b. Hans højdeskræk er ikke længere et problem, men det var en udfordring i starten.

”Tja, først syntes jeg, det var lidt hårdt at arbejde i højden, men ved løbende at udsætte mig selv for det, blev det nemmere med tiden. Men selvfølgelig er der ingen, der er tvunget til at arbejde i højden, hvis de ikke føler sig godt tilpas med det.”

"Gode sikkerhedssko er meget vigtige. De må ikke være glatte og skal sidde tæt til dine fødder for at give fuld støtte."

For at arbejdet kan udføres så sikkert som muligt, anvendes der kun stilladser og udstyr, der er godkendt. Faldsikringen og hjelmen er altid lige ved hånden, og derudover er alle rustet til at kunne hjælpe en kollega i nød. Indtil videre har Anders ikke haft behov for at bruge udstyret til at hjælpe sig selv eller andre. Udover at bruge det rigtige sikkerhedsudstyr understreger Anders vigtigheden af godt arbejdstøj og gode arbejdssko.

”Gode sikkerhedssko er meget vigtige. De må ikke være glatte og skal sidde tæt til dine fødder for at give fuld støtte. Gode handsker er også vigtige, både at de giver et godt greb, men også at de er behagelige at have på.”

Ét af de stærkeste jobrelaterede minder er ét fra sidste år, hvor Anders og hans kollegaer arbejdede på taget af et højhus i udkanten af Göteborg.

”Vi arbejdede 70-80 meter oppe i luften hængende i faldsikring på kanten. Der er en god udsigt kan jeg godt fortælle dig!”