Brug din stige korrekt

At gå op ad stiger på en sikker måde er ikke særlig svært i teorien. Men som i så mange andre dele af livet begynder der at ske ulykker, når folk har travlt, tager chancer eller bliver trætte og ukoncentrerede. Det er måske lettere sagt end gjort, men den bedste sikkerhedsstrategi er at forsøge at give dig selv den tid og plads, der er nødvendig for at udføre arbejdet på en rolig og fokuseret måde.

Brug din stige korrektBrug din stige korrekt

Sikkerhedstrin før brug

Mange stigehændelser kan spores tilbage til handlinger, der blev udført – eller ikke udført – før der blev klatret op ad stigen. Så investér i din sikkerhed og kontrollér dig selv, stigen og dine omgivelser, før du begynder at klatre op ad stigen.

Tjek dig selv

Brug aldrig en stige, hvis du ikke er klar til det. Du må ikke klatre op, hvis du føler dig utilpas, eller hvis du er påvirket af stoffer, alkohol eller visse former for medicin. Sørg også for at bruge ordentlige sko og ordentligt tøj, der ikke risikerer at blive viklet ind i eller fanget i noget.

Tjek stigen

Tag altid et hurtigt kig på stigen og tjek, at den er i god stand og ikke er blevet beskadiget, siden du sidst brugte den. Brug aldrig en beskadiget stige, uanset hvor lille opgaven er.

Tjek dine omgivelser

Tag et kig på omgivelserne og sørg for, at der ikke er nogen risikofaktorer såsom køretøjer og andre genstande i bevægelse, der kan risikere at støde ind i stigen. Vær opmærksom på kraftig vind eller elektriske farer. Træf også sikkerhedsforanstaltninger, når du arbejder tæt på døre. En dør, der åbner, kan vælte en stige, hvis du er uheldig.

Placering af stigen

Korrekt opstilling og placering af stigen er grundlæggende for stigesikkerheden. En stige skal altid stilles op på en fast og plan overflade. Dette er selvfølgelig ekstra afgørende at tage hensyn til, når der arbejdes udendørs. Kontrollér, at underlaget ikke er glat, ujævnt eller har dårlig bæreevne. Men husk, at et vådt eller støvet gulv indendørs kan snyde og være glat.

Hvis du skal arbejde under mindre end perfekte forhold, så kan sikkerhedsudstyr såsom støtteben, forlængerben og stigefødder være en stor hjælp. Men nogle gange kan løsningen være så simpel som at sikre stigen med et reb eller et sikkerhedsbånd.

Klatrestiger kan bringe dig op i nogle seriøse højder, så du skal være ekstra sikker på, at du stiller dem korrekt op, og at du klatrer sikkert op. Hvis du arbejder på en klatrestige uden sikkerhedsudstyr, eller kun med en stigefod, så sørg for, at du placerer stigen i den korrekte vinkel, 75 grader, og kontrollér, at stigens bund ikke kan glide langs underlaget.

Før du begynder at klatre op, skal du sørge for, at alle låsemekanismer er låst. Når du er begyndt at arbejde, skal du tage dig tid til at flytte på stigen, når det er nødvendigt, og aldrig friste skæbnen ved at læne dig uden for stigen for at nå noget. Og når du skal flytte på stigen, skal du altid klatre ned først, og aldrig forsøge at flytte på en stige, mens du står på den.

Korrekt brug af stiger

Arbejde på stigen

Når du arbejder på stiger, skal du altid være rolig og aldrig udfordre fysikkens love. Udsæt ikke stigen for unormalt store sidekræfter, klatr aldrig højere op end det, stigen er beregnet til, og sørg for ikke at overskride den maksimale belastning.

Og sørg for at holde pauser, da træthed er en risikofaktor, der ikke skal undervurderes.

Hold dig i balance

For at holde dig selv og stigen i balance, skal du sørge for, at dit tyngdepunkt aldrig havner uden for stigen. En god tommelfingerregel er aldrig at læne dig længere ud, end at din navle forbliver mellem stigens sidevanger.

Undgå for store sidebelastninger såsom boring i murstens- og betonvægge. For ekstra sikkerhed skal du udstyre din stige med støtteben eller stigefødder. Hold altid et sikkert greb om stigen, når du klatrer op og ned, og sørg for, at det udstyr, du bærer, er let og nemt at håndtere.

Klatr ikke for højt op

Stå ikke på de øverste to trin på en fritstående stige uden en platform eller et gelænder/en hylde, og stå ikke på de øverste tre trin på en klatrestige. Husk også, at en fritstående stige aldrig bør bruges til at klatre op og træde op på et andet niveau.

Overbelast ikke stigen

Overskrid ikke den maksimale belastning for stigen. I de fleste tilfælde betyder det, at det kun er tilladt med én person ad gangen og en maksimal belastning på 150 kg. Nogle af vores arbejdsbukke er dog godkendt til 2 personer og belastninger på op til 300 kg. Du kan finde den maksimale belastning på produktmærkaten.