Vores arv

Opkomsten af Wibe Ladders er historien om de mange opfindsomme folk, der har sat deres præg på virksomheden gennem årene. Man plejede at sige, at Wibe Ladders’ medarbejdere var ret geniale. Nu til dags har vi en tendens til at kalde dem innovationsdrevne. For det er præcis det, vi er.

Wibe Ladders’ historieWibe Ladders’ historie

Mændene bag Wibe Ladders

Historien om Wibe Ladders er fortællingen om en teknisk designer og en finansmand. To mænd med forskellige talenter, men med en fælles interesse for stål.

Anders Wikstrand blev født i Vika, en landsby der er ganske lokal i forhold til Mora by, i 1872. Fra en ung alder havde han en interesse i ingeniørvidenskab, og han blev efter sigende ”født med et øje for teknisk design”. Han havde også en stor interesse i at drive forretning. Som 14-årig begyndte han at arbejde i en butik i Mora, og som 16-årig tog han til Stockholm. Han blev i hovedstaden i nogle år, men inden århundredeskiftet var han tilbage i Mora, hvor han startede en landhandel sammen med sin bror. Men Anders ville noget mere. Ved siden af butikken begyndte han at drive forretning inden for skovbrug, og kort tid efter det begyndte han at opfinde maskiner og anordninger, der på den ene eller den anden måde kunne gøre krævende opgaver nemmere.

Anders Wikstrand var administrerende direktør for Wibe Ladders fra begyndelsen og frem til 1954. Da var han 82, og han blev efterfulgt af sin søn, Torsten.

Victor Berg ankom til Mora i 1886 som 15-årig. Han begyndte at arbejde som kontorassistent hos skovselskabet Korsnäsbolaget. Victor var en flittig ung mand, der gjorde sit arbejde godt, og som tiden gik, blev han betroet med mere og mere ansvar. Han overtog til sidst ledelsen af Korsnäsbolagets Mora-distrikt fra sin svigerfar Schollin.

Efter at have finansieret den indledende stiftelse af virksomheden var Victors hovedengagement i Wibe Ladders af økonomisk karakter, men han var også bestyrelsesformand. Victor var aktiv i virksomheden i 13 år indtil slutningen af sit liv, hvor han blev efterfulgt af sin søn, Per-Erik.

Wibe Ladders’ historie – grundlæggerne, Anders Wikstrand og Victor Berg

Det hele startede med en bærplukker og et håndtag

Historien om Wibe Ladders begynder faktisk nogle få år, før virksomheden blev grundlagt. Faktisk var det en kæde af idéer, der til sidst førte til fødslen af stålstigen. Og det hele startede med en bærplukker og et håndtag. Lad os gå tilbage til begyndelsen.

Længe før Wibe Ladders blev grundlagt, havde opfinder Anders Wikstrand udviklet adskillige produkter lavet af stål. Ét af disse produkter var en populær bærplukker, en stubrydder, der reducerede arbejdet inden for skovbrug, og noget, der kaldes en ‘Autotraktor’, der hjalp folk med at få deres biler op af grøfter.

Autotraktor opstod sammen med bilens stigende popularitet. Flere og flere folk ejede en, og da en nabo kom og spurgte Wikstrand, om han kunne låne et værktøj til at få sin bil op af en grøft, fik Anders den idé at udvikle sin stubrydder til netop det formål. Resultatet blev Autotraktor.

”Wibe Ladder” fødes

I slutningen af 1920’erne begyndte Wikstrand at designe stålstiger, og det var håndtaget på Autotraktor, der såede frøet til den nu så berømte stige fra Wibe Ladders. Det var, fordi håndtaget var lavet af runde stålrør. Wikstrand havde bemærket, at håndtaget bøjede, når modstanden fra den bjærgede bil blev for stor, så han udskiftede de runde rør med ovale rør, som han satte på deres ender. Dette gjorde håndtaget stærkere med hensyn til bøjningsmodstand.

Faktisk var det så stærkt, at Wikstrand hurtigt kom på idéen om at bruge ovale stålrør som sidesektioner på stiger. Men det blev hurtigt klart, at ovale rør gjorde det umuligt at montere trinnene godt nok. Løsningen var at presse rørene til en sekskantet form. Dette skabte ikke kun det ideelle fastgørelsespunkt til trinnene, da de kunne monteres på en flad overflade: på trods af dets fladhed og lave vægt var røret endnu mere modstandsdygtigt over for bøjning. Og således blev den sekskantede Wibe Ladder-profil født.

Wibe Ladders’ historie – produkter gennem tiderne

Et sortiment, der afspejlede tiden

At se tilbage på de produkter, der er udviklet af Wibe Ladders gennem årene, er som at tage på en rejse gennem tiden. Mange af de produkter, der blev lanceret i midten af det 20. århundrede, var inspireret af begivenheder i den store verden.

Det var i 1930, at stålstiger med sekskantede rør begyndte at blive fremstillet – en opfindelse, der skulle blive en stor succes. I de efterfølgende år blev sortimentet udvidet med stilladser og ”store stiger” til højder på op til 18 meter, ofte med hjul til transport på jorden. Trappestiger og redningsstiger blev også en del af sortimentet. Men tiderne var hårde, og virksomheden fortsatte med at udvikle og fremstille alt, hvad der kunne sælges, for eksempel strygebrætter.

I 1940’erne var Wibe Ladders-sortimentet tydeligt påvirket af den store verden. For eksempel begyndte virksomheden at lave tagbøjler til biler, hvilket gjorde det nemmere at transportere trægasbrændsel og sække med kul. Efter Anden Verdenskrig var der et stort potentiale for at udvide produktionen, da Sverige var relativt upåvirket af krigen og kunne handle hurtigt for at forsyne efterkrigstidens Europa med varer.

For eksempel så Wibe Ladders en mulighed for at lave flystiger til passagerer, når først ruteflyvningen var startet op igen. Disse stiger blev ikke kun lavet i Sverige, men også i Holland og Sydafrika. Der var også mulighed for at investere i flere andre produktionsområder.

Aluminiumsstigens og kabelstigens ankomst

I 1948 kom aluminiumsstigen. Disse lette metalstiger solgte i starten langt dårligere end stiger med stålrør, men med årene kom de til at dominere stigemarkedet.

I første halvdel af 1950’erne blev der lanceret kabelstiger til håndtering af elektriske kabler, og senere også til gummirør og plastslanger. Det var en tid, hvor et nyt område også åbnede sig: master.

Produktion og montage af kommunikationsmaster

I slutningen af 1950’erne var Wibe Ladders et brand, der var forbundet med tv og moderne kommunikationsteknologi. I 1958 vandt virksomheden en stor ordre på tv-master, en effekt af fjernsynets gennembrud. Allerede før det havde Wibe Ladders lavet master og radioantenner til de væbnede styrker.

Wibe Ladders’ fokus på master var en succes, og der blev lavet produkter både til det svenske marked og til eksport.

Fuld fokus på stiger og stilladser

Det var først i 1980’erne, at Wibe Ladders begyndte at fokusere udelukkende på stiger og stilladser. I løbet af 1980’erne og 90’erne købte Wibe Ladders flere virksomheder, herunder NorBas og Vikingstep. Under Thorsman Groups ejerskab blev stigeproduktionen i 1996 flyttet fra Bodafors til Nässjö, hvor der blev etableret et nyt lager. Sortimentet blev også udvidet til at omfatte redningsstiger til det svenske brand- og redningsberedskab.

Produkter gennem tiderne

Lad os se nærmere på nogle af de produkter, vi har produceret gennem årene.

The History of Wibe Ladders - The Berry Picker

BÆRPLUKKEREN (1910’ERNE). Det første patent, Anders Wikstrand tog, var på en bærplukker, han designede i 1910’erne. Den tilbød en ny funktion: en fælde, der holdt bærrene inde i beholderen. Bærplukkeren viste sig at være en enorm succes, og i 1915 var der blevet produceret mere end 30.000.

Wibe Ladders’ historie – Udtrækkeren

UDTRÆKKEREN (1920’erne) Anders Wikstrand mente, at mekaniske stubryddere var alt for besværlige, da de vejede 500 kilo og krævede både mand og hest til at udføre opgaven. Hans løsning var at udvikle en enklere og lettere version af en stubrydder, der kun vejede 102 kilo. Han kaldte den Udtrækkeren, og det viste sig at være en bestseller. Faktisk var det Wikstrands mest succesfulde produkt i 1920’erne.

Wibe Ladders’ historie – Autotraktor

AUTOTRAKTOREN (1930’erne) For Anders Wikstrand var intet umuligt. En dag kom der en nabo forbi, som ville låne et værktøj til at få hans bil op af en grøft. Wikstrand lånte sin mindre model af Udtrækkeren ud til manden, og naboen kunne nemt bjærge sin bil med den. Det fik naturligvis Anders Wikstrand til at tænke på at udvikle et produkt specifikt til det formål. Slutresultatet var en udvikling af stubrydderen kaldet Autotraktor, der var ideel til at bjærge tunge genstande såsom biler. Autotraktor var også nyttig til at trække speedbåde og andre små fartøjer ind på land.

Wibe Ladders’ historie – flytrappe

FLYSTIGER (1940’erne) Efter Anden Verdenskrig kunne Wibe Ladders se en mulighed i at lave flystiger til passagerer, nu hvor ruteflyvningen var begyndt igen. I løbet af de næste par år lavede Wibe Ladders stiger til fly, ikke kun i Sverige, men også i Holland og Sydafrika.

Wibe Ladders’ historie – Wilett-stolen

WILETT-STOLEN (1950’erne). Wilett-stolen var den første sammenklappelige campingstol, der blev produceret i Sverige, lavet af letvægtsmetal.